Odyssea Logo

Courses coming up:

Find us on social media:

Το αξιοσημείωτο ταξίδι της Οδύσσειας για το 2023! Μια χρονιά γεμάτη επιτυχίες και ενδυνάμωση!

Είμαστε ενθουσιασμένοι που μοιραζόμαστε τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα μας για το έτος 2023. Με αφοσίωση και αποφασιστικότητα, η Οδύσσεια ξεπέρασε ορόσημα που κάποτε ήταν ανέφικτα. Καθώς αναλογιζόμαστε το ταξίδι μας, εκφράζουμε την εγκάρδια ευγνωμοσύνη μας στους δωρητές μας για την υποστήριξή τους και στους ωφελούμενους μας, των οποίων η εμπιστοσύνη τροφοδοτεί την αποστολή μας για μια δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία. 

Βασικό επίτευγμα το 2023 ήταν η επιτυχής υλοποίηση ενός άνευ προηγουμένου αριθμού έργων. Με ποσοστό 80% ανανέωσης προγραμμάτων, 30% αύξηση στη χρηματοδότηση και την υλοποίηση 18 σπουδαίων προγραμμάτων, το αποτύπωμα της Οδύσσειας στην κοινότητα δεν ήταν ποτέ πιο φανερή!

Πιο συγκεκριμένα, για το 2023, 3060 ωφελούμενοι από 47 διαφορετικές χώρες επωφελήθηκαν από τις υπηρεσίας μας, με το 64% να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 18-34 ετών και το 42% να είναι γυναίκες. Αυτοί οι αριθμοί υπογραμμίζουν τη δέσμευση της Οδύσσειας να προσεγγίζει διαφορετικές κοινότητες από όλη την Ελλάδα και να διασφαλίζει ισότιμες ευκαιρίες για όλους/όλες, ανεξάρτητα από το φύλο τους ή/και οποιοδήποτε άλλο προστατευμένο χαρακτηριστικό. Επιπλέον, οι ημέρες καριέρας «Talent Day» που διοργανώθηκε τον Μάρτιο του 2023 παρείχε στους ωφελούμενους μας την ευκαιρία να συνδεθούν με συνεργάτες μας από τον εταιρικό κόσμο, να παρακολουθήσουν εργαστήρια και να εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας, μειώνοντας το χάσμα της ανεργίας!

Οι μαρτυρίες επιτυχίας από ωφελούμενους όπως η Παρασκευή και ο Σουτζάουλ λειτουργούν ως απόδειξη του αντίκτυπου της Οδύσσειας στις ζωές των ιδίων. «Η σύμβουλος απασχολησιμότητας στην Οδύσσεια έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξασφάλιση της δουλειάς που φιλοδοξούσα, παρά τις αρχικές προκλήσεις που σχετίζονται με το υπόβαθρό μου. Είμαι ευγνώμων για τη συνεχή υποστήριξή τους, συμπεριλαμβανομένων πολύτιμων συστάσεων για εναλλακτικές υπηρεσίες, όπως η συμμετοχή μου στο μάθημα «Social Media & Digital Marketing»!». ανέφερε η Παρασκευή, Ελληνίδα ωφελούμενη της Οδυσσέα.

Ο Σουτζάουλ, ακόμη ένας ωφελούμενος μας με καταγωγή από το Μπαγκλαντέζ, ανέφερε: «Έχοντας βρει την Οδύσσεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ήθελα να εγγραφώ στο μάθημα του Βοηθού Κουζίνας. Το πρόγραμμα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αυτο-ανάπτυξή μου, ενισχύοντας τις δεξιότητές μου και βοηθώντας με για να εξασφαλίσω την επιθυμητή δουλειά!». Οι ιστορίες τους αντικατοπτρίζουν τη μεταμορφωτική δύναμη των προγραμμάτων της Οδύσσειας  στην ενδυνάμωση των ατόμων και στη δημιουργία ευκαιριών προς την επιτυχία.

Συνηγορία, αντιμετώπιση κρίσεων & άμεση ανακούφιση

Οι προσπάθειες συνηγορίας της Οδύσσειας επισημάνθηκαν στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπου ο Διευθύνων Σύμβουλός μας, Τζέι Μέξης, συμμετείχε σε μια συζήτηση με θέμα «Ενδυνάμωση των νέων μέσω της εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς, οικοδόμησης δεξιοτήτων και απασχολησιμότητας», ο οποίος μίλησε για το καινοτόμο μοντέλο ένταξης της Οδύσσειας που  βρίσκεται στο επίκεντρο της αποστολής μας.

Ως απάντηση στις τρομερές συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων στη Θεσσαλία, συνεργαστήκαμε με το The Cube Athens ώστε να προσφέρουμε άμεση ανακούφιση στις πληγείσες κοινότητες, εξοπλίζοντάς τις με βασικούς πόρους για την ενεργειακή βιωσιμότητα. Οι προσπάθειές μας επεκτάθηκαν πέρα από τα ελληνικά σύνορα, με αποστολές στην Ουκρανία με στόχο την παροχή ουσιαστικής ιατρικής βοήθειας σε απομακρυσμένους πληθυσμούς. Σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου, διευκολύναμε την παροχή μιας κινητής ιατρικής μονάδας, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή μας σε παγκόσμιους ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Τέλος, μέσω της κοινωνικής μας κουζίνας, διανείμαμε 3220 γεύματα και επιπλέον 100 Κουτιά Αγάπης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Φτώχειας, επιβεβαιώνοντας την αφοσίωσή μας στην καταπολέμηση της φτώχειας.

Επιχειρηματικότητα

Η επιχειρηματικότητα είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες μας και αποδείχθηκε μέσω πρωτοβουλιών όπως το Blue and Circular Economy Hackathon, στο οποίο συμμετείχαν 40 άτομα, και το Youth Entrepreneurship Bootcamp, όπου 10 επίδοξοι επιχειρηματίες παρακολούθησαν εκπαίδευση επιχειρηματικής επώασης.

Καθώς ξεκινάμε το νέο μας ταξίδι, η Οδύσσεια παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της για την ενδυνάμωση των κοινοτήτων, την προώθηση της συμμετοχής και τη δημιουργία ενός ισότιμου μέλλοντος για όλους. Με κάθε επίτευγμα, επιβεβαιώνουμε την πίστη μας στη δύναμη της ενσυναίσθησης, της ανθεκτικότητας και της συλλογικής δράσης που επιφέρουν θετικές αλλαγές στον κόσμο!

Δείτε την αναλυτική Ετήσια Έκθεση

Leave a comment