Odyssea Logo

Courses coming up:

Find us on social media:

Συνάντηση με τις πεποιθήσεις μας: Ένα Εκπαιδευτικό Ταξίδι στην Οδύσσεια με το 6ο Γενικό Λύκειο Καλλιθέας

Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου η Οδύσσεια είχε τη χαρά να φιλοξενήσει το τμήμα της τρίτης λυκείου του 6ου Γενικού Λυκείου Καλλιθέας. Τα παιδιά με τη συνοδεία των καθηγητριών τους, Αφροδίτη Φουρτούνη και Στελλίνα Χριστοπούλου, επισκέφθηκαν τους χώρους μας και αφού ξεναγήθηκαν σε αυτούς και ενημερώθηκαν για τις δράσεις της Οργάνωσης, συμμετείχαν στο 5ο SENSE Lab, που διοργανώθηκε στα πλαίσια του Horizon Project, SENSE

Αφού γνωριστήκαμε μεταξύ μας, η δραστηριότητα ξεκίνησε με τα παιδιά να σχεδιάζουν ομαδικά ένα χάρτη του σχολείου τους και του περιβάλλοντα χώρου. Ο ενθουσιασμός και το κέφι τους ξεπέρασε τις προσδοκίες μας! Στη συνέχεια ζητήσαμε στα παιδιά να επικεντρωθούν για λίγα λεπτά στον εαυτό τους και να ζωγραφίσουν μία από τις δύο φιγούρες που τους δόθηκαν, έτσι ώστε τα σχέδια και τα χρώματα να αντικατοπτρίζουν την τρέχουσα συναισθηματική τους κατάσταση. Αφού ολοκληρώσαμε την πρώτη φιγούρα, ζητήσαμε από τα παιδιά να παρατηρήσουν τα πορτρέτα 10 σημαντικών επιστημόνων. Διασφαλίσαμε ότι δεν τους γνώριζαν και έτσι περάσαμε στο επόμενο στάδιο. Μιλήσαμε για τον αφηγητή και τη σημασία του στη δημιουργία μιας ιστορίας, ζητήσαμε από τα παιδιά να δουλέψουν ομαδικά και να μπουν στη θέση του ανθρώπου που βρίσκεται στο πορτρέτο που διάλεξαν. Αφού τον παρατήρησαν έγραψαν μία σύντομη αυτοβιογραφία του. 

Οι ομάδες διάβασαν στην ολομέλεια τις αυτοβιογραφίες τους και στη συνέχεια διαβάσαμε τα πραγματικά βιογραφικά των ανθρώπων που εικονίζονταν στα πορτρέτα. Προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε τις πεποιθήσεις μας γύρω από τα επαγγέλματα των γυναικών και των αντρών. Όπως χαρακτηριστικά παρατήρησε μία μαθήτρια “όλοι έχουμε σχηματίσει στερεότυπα, φτιάχνουμε κουτάκια για τους ανθρώπους, όλα αυτά τα βάλαμε στα βιογραφικά που γράψαμε, κατατάξαμε στους ανθρώπους σύμφωνα με τα κουτάκια που έχουμε”. Τα παιδιά ολοκλήρωσαν τη δραστηριότητα ζωγραφίζοντας ακόμη μία φιγούρα, έτσι ώστε αυτή να αντικατοπτρίζει το συναίσθημά τους μετά την ολοκλήρωση της δραστηριότητας και την τοποθέτησαν πάνω στον χάρτη του σχολείου που είχαν σχεδιάσει στην αρχή. Τελικά δήλωσαν προβληματισμένα από τη συζήτησή μας για τα “γυναικεία” και τα “αντρικά” επαγγέλματα.

Η επίσκεψή τους στην Οδύσσεια δεν τελείωσε όμως εδώ! Όπως συμβαίνει κάθε 2η Τετάρτη του μήνα, στην κοινωνική κουζίνα μας μαγείρευαν εθελοντές, που ετοίμαζαν γεύματα για όσους το έχουν ανάγκη. Τα παιδιά ετοίμασαν τις συνοδευτικές σακούλες που δίνονται μαζί με την κάθε μερίδα φαγητού και βοήθησαν στο πακετάρισμα των μερίδων. 

Καθώς ολοκληρώνεται αυτή η συναρπαστική εμπειρία, μας αφήνει με τις καλύτερες εντυπώσεις και ανανεωμένη ελπίδα για το μέλλον. Η διαδραστική συνάντηση μας εξελίχθηκε σε ένα ταξίδι εξερεύνησης και ανακάλυψης, καθώς οι μαθητές με ενθουσιασμό και δημιουργικότητα αντιμετώπισαν τις προκλήσεις του 5ου SENSE Lab. Καταλήγουμε με την πεποίθηση ότι η εμπειρία αυτή αφήνει σημαντικά αποτελέσματα, όχι μόνο στις γνώσεις και τις δεξιότητες των μαθητών, αλλά και στην ενίσχυση των αξιών της συνεργασίας, της ανοιχτότητας και της αμοιβαίας κατανόησης.

Leave a comment