Odyssea Logo

Courses coming up:

Find us on social media:

a

Odyssea

  /  Ιστορίες   /  Η συνάντηση Intercraft στα γραφεία της Οδύσσειας

Η συνάντηση Intercraft στα γραφεία της Οδύσσειας

Πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση του INTERCRAFT φέρνοντας μαζί εταίρους του έργου από διάφορες γωνιές της Ευρώπης. Η συνάντηση φιλοξενήθηκε περήφανα από την Odyssea ενώ αποτέλεσε ορόσημο στο ταξίδι του INTERCRAFT, μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας και της κατανόησης συνδέοντας ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς, διευκολύνοντάς τους να αναπτύξουν βαθύ διαπολιτισμικό διάλογο. Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησης, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν την πρόοδό του έργου και το INTERCRAFT Atlas map, μια ολοκληρωμένη συλλογή από κοινωνικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη, οι οποίες εντοπίστηκαν μέσω έρευνας.

 

Το INTERCRAFT Atlas map που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αποτελεί μια ανάλυση των κοινωνικών επιχειρήσεων που υπάρχουν στην εθνική επικράτεια των χωρών απ’ οπου προέρχονται οι εταίροι του έργου, καθώς και στην ΕΕ ευρύτερα, στις οποίες ενεργοποιούνται διαπολιτισμικές βιοτεχνικές πρακτικές σύμφωνα με πρακτικές βιώσιμης κυκλικής οικονομίας.

 

Αναλύοντας και χαρτογραφώντας αυτές τις πρωτοβουλίες, το INTERCRAFT στοχεύει να αναδείξει την τεράστια γκάμα δημιουργικών λύσεων και πρακτικών που έχουν προκύψει από την ενσωμάτωση της “παραδοσιακής” και της διαπολιτισμικής γνώσης. Η ομάδα ξεκίνησε ένα ταξίδι εξερεύνησης και έρευνας τους τελευταίους μήνες, με μελέτη και τεκμηρίωση της συγχώνευσης της παραδοσιακής τεχνογνωσίας με τις εμπειρίες των μεταναστευτικών και προσφυγικών κοινοτήτων. Ο χάρτης χρησιμεύει ως οπτική απεικόνιση της συλλογικής γνώσης και καταδεικνύει την πολύτιμη συνεισφορά των κοινοτήτων που συχνά υποεκπροσωπούνται.

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η ομάδα παρουσίασε επίσης το μεθοδολογικό πλαίσιο που θα στηρίξει την ανάπτυξη του Joint Curriculum που αφορά καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Αυτό το πλαίσιο αποτελεί το θεμέλιο πάνω στο οποίο η INTERCRAFT θα δημιουργήσει ένα αρμονικό και χωρίς αποκλεισμούς πρόγραμμα, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη τεχνογνωσία των κοινωνικών λειτουργών, των ντόπιων τεχνιτών, των μεταναστών και των προσφύγων.

 

Το Intercraft – A bridge between traditional knowings and cultures είναι ένα Erasmus+ ΚΑ2 έργο στοχεύει στο να προάγει την κοινωνική συμπερίληψη, την καινοτομία και τον διαπολιτισμικό διάλογο μέσα από μία νέα εκπαιδευτική διαδρομή που μπορεί να εντοπίσει και να εμπλουτίσει τις κατασκευαστικές δεξιότητες των μεταναστών, των κοινωνικών λειτουργών και των ντόπιων τεχνιτών, διασυνδέοντάς τους με τη γνώση των ντόπιων τεχνιτών. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα αναπτυχθεί μία νέα εκπαιδευτική μεθοδολογία, η οποία θα εμπλουτίσει τις δεξιότητες των μεταναστών, των κοινωνικών λειτουργών, όσων εργάζονται με νέους και με τον τοπικό καλλιτεχνικό τομέα. Το έργο διάρκειας 33 μηνών θα πραγματοποιηθεί με την κοινοπραξία 7 οργανισμών από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Σλοβενία.

 

Διαβάστε περισσότερα για το έργο, εδώ

 

Leave a comment