Odyssea Logo

Courses coming up:

Find us on social media:

a

Odyssea

  /  Ιστορίες   /  Η ομάδα της Οδύσσειας στους ξενώνες του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στις φυλακές Κορυδαλλού

Η ομάδα της Οδύσσειας στους ξενώνες του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στις φυλακές Κορυδαλλού

Την Δευτέρα 10 Ιουλίου η Οδύσσεια και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση επισκέφτηκαν τον ξενώνα του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στις Φυλακές Κορυδαλλού στο πλαίσιο του έργου Έχεις Δεύτερη Ευκαιρία, ένα πρόγραμμα εργασιακής εξειδίκευσης και κατάρτισης μέσα από θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η Οδύσσεια περιήγηθηκε στους ξενώνες του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ ενώ δεν έλειψαν οι συζητήσεις με τα μέλη της κοινότητας. Τα άτομα μοιράστηκαν μαζί μας τις προσωπικές τους ιστορίες, τα υπόβαθρα τους αλλά και τις θετικές εντυπώσεις τους από τις εκπαιδευτικές καταρτήσεις. «Στα μαθήματα υπολογιστών με έβαλαν για πρώτη φορά να ασχοληθώ με την τεχνολογία. Ένιωθα, κάθε φορά περιέργεια και ευχαρίστηση. Πιστεύω πως θα μου φανούν χρήσιμα στο μέλλον, μετά τη φυλακή» είπε άτομο-μέλος της κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ. Πολλοί δεν παρέλειψαν να υπογραμμίσουν την αξία και τον σημαντικό ρόλο που έχει η θεραπευτική υποστήριξη στο ταξίδι της επανένταξης τους,  «η θεραπεία με βοηθάει να μαθαίνω τον εαυτό μου, και σε συνδυασμό με τα μαθήματα γίνομαι καλύτερος άνθρωπος».

 

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των συζητήσεων με τα μέλη της κοινότητας του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, η Οδύσσεια προχώρησε περήφανα στην παρουσίαση του αντίκτυπου του έργου Έχεις Δεύτερη Ευκαιρία. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων που συμμετείχαν στο έργο, έφτασε κοντά στους 430. Κατά τη διάρκεια του έργου,εκπαιδεύτηκαν συνολικά 62 άτομα εντός των καταστημάτων κράτησης Θήβα και τον Κορυδαλλό- ενώ εκτός των καταστημάτων κράτησης τα 96 άτομα. Επιπλεον, 141 άτομα έλαβαν υπηρεσίες εργασιακής από την Οδύσσεια συμβουλευτικής ενώ τα 80 διασυνδέθηκαν με σχετικές θέσεις εργασίας. Η ομάδα της Οδύσσειας, έκλεισε την αποτύπωση του αντίκτυπου  με το όραμα του προγράμματος και την επέκταση αυτής, έχοντας ακόμη πιο ολιστική προσέγγιση, εντός και εκτός καταστημάτων, και ενεργοποιώντας την κινητή ιατρική μονάδα της Οδύσσειας. 

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στα μέλη της κοινότητας του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, οι οποίοι μας υποδέχτηκαν με χαμόγελο και ζεστασιά, τους συνεργάτες μας από το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ για την υλοποίηση του έργου “Έχεις Δεύτερη Ευκαιρία”και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση για την υποστήριξη! 

Η επίσκεψη αφορούσε τον απολογισμό του προγράμματος Έχεις Δεύτερη Ευκαιρία το οποίο είχε διάρκεια 18 μήνες και αναπτύχθηκε σε τρεις φάσεις στους ξενώνες διαμονής του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στις φυλακές του Κορυδαλλού και της Θήβας. Η πρώτη φάση αφορούσε την ενδυνάμωση των ατόμων στις φυλακές μέσα από την πρόσβαση τους σε εκπαιδευτικές καταρτήσεις, όπως η μαγειρική, η ξυλουργική η αργυροχρυσοχοΐα, και οι βασικές ψηφιακές δεξιότητες, με παράλληλη θεραπευτική υποστήριξη από το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ. Η δεύτερη φάση αφορούσε την επανένταξη των ατόμων στην κοινωνία μέσα από τη σύνδεση τους  με τις υπηρεσίες της Οδύσσειας για την περαιτέρω ανάπτυξη οριζόντιων και τεχνικών δεξιοτήτων και την επαγγελματική τους υποστήριξη για την εύρεση εργασίας. Η τρίτη και τελική φάση σχετιζόταν ή συμπεριλάμβανε την μεταθεραπευτική εποπτεία, η οποία ήταν σε ισχύ από την έναρξη της δεύτερης φάσης και συνεχίζει μετά από έξι μήνες ολοκλήρωσης της.

Leave a comment