Odyssea Logo

Courses coming up:

Find us on social media:

a

Odyssea

  /  stories   /  Μαραθώνιος Μπλε και Κυκλικής Οικονομίας: Προωθώντας την καινοτομία για ένα βιώσιμο μέλλον

Μαραθώνιος Μπλε και Κυκλικής Οικονομίας: Προωθώντας την καινοτομία για ένα βιώσιμο μέλλον

Σε μια πρωτοβουλία προώθησης της καινοτομίας και της αντιμετώπισης των προκλήσεων που σχετίζονται με τη μπλε και την κυκλική οικονομία, η Οδύσσεια, το The Cube Athens και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης ένωσαν τα χέρια τους για να διοργανώσουν ένα τριήμερο μαραθώνιο για τη μπλε και την κυκλική οικονομία. Σε μια εποχή που ο κόσμος αναγνωρίζει τη σημασία των βιώσιμων πρακτικών, ο μαραθώνιος επιχειρηματικότητας είχε ως στόχο να φέρει κοντά λαμπρά μυαλά και δημιουργικά άτομα ώστε να εξερευνήσουν λύσεις που συνδυάζουν την τεχνολογία και την περιβαλλοντική συνείδηση.

Τα κεντρικά θέματα του Hackathon αφορούσαν τη διασταύρωση της μπλε οικονομίας, η οποία συμπεριλαμβάνει τη βιώσιμη χρήση των ωκεάνιων πόρων, και την κυκλική οικονομία, η οποία έχει ως επίκεντρο την ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων και την προώθηση της ανακύκλωσης. Το Hackathon προσέλκυσε διαφορετικές ομάδες συμμετεχόντων από φοιτητές, επαγγελματίες και επιχειρηματίες με πάθος για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, οι οποίοι ενθαρρύνθηκαν να εξερευνήσουν καινοτόμες λύσεις. Ο συνδυασμός των διαφορετικών δεξιοτήτων και των διαφορετικών τρόπων σκέψεων δημιούργησε ένα περιβάλλον για συνεργασία, διεπιστημονική προσέγγιση για την επίλυση των προβλημάτων και επιχειρηματικότητα.

Πιο συγκεκριμένα, η εκδήλωση ξεκίνησε την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου με εμπνευσμένες ομιλίες από ειδικούς του χώρου. Η Μαρία Μπόιλε – Καθηγήτρια και Διευθύντρια Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Ναυτιλία του Πανεπιστημίου Πειραιώς μίλησε για τη θεματική της θαλάσσιας τεχνολογίας στη ναυτιλιακή βιομηχανία ενώ ο Angus Whiston – Διευθυντής Επικοινωνίαςστη DeepSea τόνισε τη σημασία της τεχνολογίας AI για τη βελτίωση της απόδοσης και μείωση του αποτυπώματος. Μόλις ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες, δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να σχηματίσουν ομάδες γύρω από τις προτιμώμενες τους ιδέες.

Τη δεύτερη μέρα οι ομάδες προχώρησαν στη φάση της ανάπτυξης. Οι μέντορες μας, Αντώνης Μυλωνάς – Διευθυντής Τεχνολογίας στην Programize, Άγγελος Πλουμής – Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος στην Designature, Μαρία Πετροπούλου – Υπεύθυνη Ανάπτυξης στο The People’s Trust, Φωτεινή Πετρακλή – Project Manager και Sustainability Analyst στην IRES, Μάνος Κουκουβιός – Σύμβουλος και Επικεφαλής Ψηφιακής Καινοτομίας και Χρήστος Χ. Λύτρας – Συνδιευθύνων Εταίρος στο Hippocampus.io, οι οποίοι παρείχαν καθοδήγηση και υποστήριξη στις ομάδες βοηθώντας τις να βελτιώσουν τα πρωτότυπα, και διασφαλίζοντας παράλληλα πως οι ομάδες ευθυγραμμίζονται με τους πρωταρχικούς στόχους του μαραθωνίου. 

Την τελευταία μέρα, η κριτική επιτροπή μεταξύ αυτών η Αγγελική Κοσμοπούλου – Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελές Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, ο Αλέξης Κομσέλης – Διευθυντής του Alba Hub για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη, και ο Νικόλας Καρύδης – Διευθυντής Προγράμματος στο The People’s Trust αξιολόγησαν τις ιδέες που παρουσίασαν οι ομάδες. Τα κριτήρια αξιολόγησης περιελάμβαναν την καινοτομία, τη σκοπιμότητα, τη βιωσιμότητα και τον πιθανό κοινωνικό αντίκτυπο.  Οι νικήτριες ομάδες βραβεύτηκαν με μετρητά αξίας 1,500 και 500 ευρώ αντίστοιχα, μαζί με την ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη.

Leave a comment