Odyssea Logo

Courses coming up:

Find us on social media:

Εξερευνώντας τους ορίζοντες της STEAM εκπαίδευσης: Η εναρκτήρια εκδήλωση της Οδύσσειας στο πλαίσιο του έργου SENSE.

Πραγματοποιήθηκε το Launch Event της Οδύσσειας υπό την ομπρέλα του χρηματοδοτούμενου από το Horizon Europe έργου SENSE. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση του έργου SENSE. και την ενημέρωση των συμμετεχόντων για τα στάδια υλοποίησής του καθώς και για τα επόμενα βήματά του. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν τα STEAM-Labs και συζητήθηκαν ενδεχόμενες συνεργασίες με τους εκπαιδευτικούς και τους εκπροσώπους των οργανισμών που παρευρέθηκαν. Δόθηκε έμφαση στη σημασία του Χώρου στον οποίο λαμβάνει χώρα η εκπαιδευτική διαδικασία, στη σημασία της συμπερίληψης, αλλά και στην Τέχνη και πώς αυτή μπορεί να συμπεριληφθεί στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες. 

Στη συνέχεια η ομάδα χρησιμοποίησε τη δραστηριότητα “human bingo” για να γνωριστεί καλύτερα και να εντοπίσει χαρακτηριστικά εργασιακής ετοιμότητας που είχαν συμπεριληφθεί σε αυτό. Έχοντας πλέον δημιουργήσει ένα κλίμα συνεργασίας και καλής διάθεσης, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες και εντόπισαν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά και τις δεξιότητες που είναι απαραίτητα για την εργασιακή ετοιμότητα τόσο των μαθητών όσο και των υποψήφιων εργαζομένων. Κάποια παραδείγματα των χαρακτηριστικών που εντόπισαν οι ομάδες είναι η ενσυναίσθηση, η επίλυση συγκρούσεων, η ανοιχτότητα, και η ενεργητική ακρόαση τις οποίες κατέταξαν σε μία πυραμιδα και στη συνέχεια τα μοιράστηκαν με την ολομέλεια. 

Το επόμενο στάδιο του εργαστηρίου περιελάμβανε τη δημιουργία μίας STEAM δραστηριότητας, που χρησιμοποιεί τις βασικές αρχές του STEAM Manifesto και στόχος της είναι να ενισχύσει/καλλιεργήσει ένα από τα χαρακτηριστικά/δεξιότητες που χρειάζεται κανείς για να είναι εργασιακά έτοιμος. Οι συμμετέχοντες εργάστηκαν με ενθουσιασμό και το αποτέλεσμα φάνηκε στο χαρτί! Χρησιμοποίησαν χρώματα, σκίτσα και χαρτάκια σημειώσεων ώστε να οπτικοποιήσουν τη δραστηριότητά τους, την οποία παρουσίασαν με χαρά και περηφάνεια στην ολομέλεια. 

Το εργαστήριο έκλεισε με αναστοχασμό και αξιολόγηση των δραστηριοτήτων της ημέρας. 

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση αυτή τόσο για τη συμμετοχή τους όσο και για την καλή τους διάθεση και το κέφι να εμπλακούν και να φέρουν την τεχνογνωσία τους. Αναμένουμε με ανυπομονησία τη μελλοντική μας συνεργασία στα STEAM-Labs.

Το έργο SENSE. προωθεί μια πρωτοποριακή προσέγγιση στην εκπαίδευση STEM, βασισμένη στην έρευνα της αίσθησης και στην ολοκλήρωση των επιστημών και των τεχνών. Αυτή η προσέγγιση αναγνωρίζει τη σημασία της άμεσης εμπειρίας, συνδέοντας τις καθημερινές γνώσεις των μαθητών με τις γνώσεις που έχουν ως βάση την επιστήμη, προκειμένου να προωθήσει τα κίνητρα, την αυτοκατεύθυνση και την δια βίου μάθηση.

Leave a comment