Odyssea Logo

Courses coming up:

Find us on social media:

Η SINGA εγκαινιάζει το StartIN Europe με την υποστήριξη του Ιδρύματος Visa

Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Visa, η SINGA, ένας παγκόσμιος οργανισμός που ενδυναμώνει άτομα με προσφυγικό και μεταναστευτικό υπόβαθρο (“νεοεισερχόμενοι”) μέσω κοινωνικών και επιχειρηματικών διασυνδέσεων, ενισχύει την καινοτομία που κινείται με γνώμονα τη μετανάστευση στην Ευρώπη μέσω της έναρξης ενός ευρωπαϊκού οικοσυστήματος με την ονομασία StartIN. Η SINGA συνεργάζεται με τρεις σημαντικούς οργανισμούς που ειδικεύονται στην επιχειρηματικότητα χωρίς αποκλεισμούς: TERN, Odyssea και Delitelabs για την ενίσχυση προγραμμάτων incubation σε 12 πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μέσω του incubation, των εργαστηρίων ιδεών και της συμβουλευτικής υποστήριξης, αυτό το οικοσύστημα StartIN στοχεύει να υποστηρίξει τους νεοεισερχόμενους επιχειρηματίες -ιδίως τις γυναίκες επιχειρηματίες-, να ενθαρρύνει την ανάπτυξη οικονομιών χωρίς αποκλεισμούς και να παράσχει προοδευτικές αφηγήσεις για την υποστήριξη της ένταξης. 

 

Κλιμακώνοντας την νεοεισερχόμενη επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη: Ένας σημαντικός ενισχυτής για την ενσωμάτωση

Μεταξύ των 25,3 εκατομμυρίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη, το 21% δημιουργήθηκε από μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων 1,7 εκατομμυρίων ιδρυτών που δεν είναι πολίτες της ΕΕ*. Πολλοί περισσότεροι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους αν καταβληθούν προσπάθειες για την άρση των συστημικών εμποδίων και την παροχή εξατομικευμένης υποστήριξης. Η SINGA, η οποία έχει ήδη παρουσία στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, το Λουξεμβούργο και την Ελβετία, συνεργάζεται με την TERN (Ηνωμένο Βασίλειο), την Delitelabs (Κάτω Χώρες) και την Odyssea (Ελλάδα) για να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή σε ολόκληρη την Ευρώπη με τη δημιουργία καινοτομίας που προέρχεται από τη μετανάστευση. Αυτή η συνεργασία θα μας επιτρέψει να αναδείξουμε συλλογικά περισσότερους από 600 νεοεισερχόμενους επιχειρηματίες το 2022, σε 7 χώρες και 12 πόλεις : Λονδίνο, Βαρκελώνη, Γενεύη, Ζυρίχη, Βερολίνο, Στουτγάρδη, Παρίσι, Νάντη, Λυών, Λιλ, Άμστερνταμ και Αθήνα. 

 

Όπως δηλώνει ο Graham Macmillan, πρόεδρος του Ιδρύματος Visa: “Είμαστε υπερήφανοι που υποστηρίζουμε τη SINGA και το έργο της για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που έχει σχεδιαστεί για την ενίσχυση του δυναμικού των υποεκπροσωπούμενων μεταναστευτικών και προσφυγικών πληθυσμών, ιδίως των γυναικών επιχειρηματιών“.  

 

Παρέχοντας προσαρμοσμένη υποστήριξη για νεοεισερχόμενους επιχειρηματίες

Την τελευταία δεκαετία, νέες πρωτοβουλίες επιχειρηματικότητας προσφύγων έχουν αναδυθεί στην Ευρώπη, παρέχοντας εξατομικευμένη επιχειρηματική υποστήριξη με την ενίσχυση ιδρυμάτων όπως το FAIRE ή μεγάλων επιχειρηματικών ιδρυμάτων όπως το The Human Safety Net, η πρωτοβουλία της Generali για τις κοινότητες. Παρά τα σημαντικά επιτεύγματα, αυτές οι σχετικά νέες κοινωνικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να χρειάζονται περισσότερους εξειδικευμένους πόρους για να κλιμακώσουν τον άμεσο κοινωνικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όπως δηλώνει η Fatemeh Jailani, COO της SINGA Global: “Η SINGA ιδρύθηκε στην Ευρώπη. Είναι φυσικό να ενισχύσουμε την παρουσία μας σε ένα ευρωπαϊκό οικοσύστημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει την αύξηση της μετανάστευσης τα επόμενα χρόνια. Η συνεργασία με αξιόπιστους εταίρους, όπως το Ίδρυμα Visa και το Human Safety Net, μας επιτρέπει να αναπτύξουμε επίδραση σε ένα θέμα που είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη και τη σταθερότητά της“.  

 

Η ομάδα της SINGA Global με έδρα το Παρίσι θα αναλάβει τη διαχείριση του οικοσυστήματος και θα υποστηρίξει τα κεφάλαια με τους πόρους που απαιτούνται για την ενίσχυση της επιχειρησιακής τους ικανότητας ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ειδικές ανάγκες των νεοεισερχομένων και να κλιμακώσουν την υποστήριξή τους προς τους επιχειρηματίες από την φάση της ιδέας και της incubation (σύλληψη και ανάπτυξη ιδεών, εγγραφή επιχειρήσεων, εξασφάλιση των πρώτων πελατών, δημιουργία εισοδήματος και επίτευξη της επικύρωση της ιδέας) έως τη φάση της επίσπευσης ( ανάπτυξη προϊόντων ή υπηρεσιών και πρόσβαση σε επενδυτικές ευκαιρίες).  

 

Όπως αναφέρει ο Charlie Fraser, ιδρυτής της TERN, μοιράζεται: “Πιστεύουμε ότι η αναγνώριση και η υποστήριξη των επιχειρηματικών χαρισμάτων των νεοεισερχομένων είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς. Μέσω αυτής της εταιρικής σχέσης, έχουμε την ευκαιρία να διασφαλίσουμε ότι αυτό το ταλέντο θα γίνει μόνιμο μέρος του επιχειρηματικού οικοσυστήματος της Ευρώπης“. 

Η Hanna Wieten, διευθύνουσα σύμβουλος της Delitelabs, καταλήγει: “Η σημασία της ένωσης δυνάμεων για την αύξηση του αντίκτυπου είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που βλέπουμε στο οικοσύστημα StartIn. Η ευρωπαϊκή συνεργασία είναι μέρος του DNA μας, θεωρούμε ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τις μελλοντικές προκλήσεις και ευκαιρίες“.  

 

Ενισχύοντας τα επιχειρηματικά σχέδια που διοικούνται από γυναίκες  

Με περισσότερα από τα μισά incubation έργα να διοικούνται από γυναίκες, η SINGA στοχεύει στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα εστιάζει επίσης στις γυναίκες επιχειρηματίες και στις αντίστοιχες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν κατά την έναρξη ή τη λειτουργία μιας επιχείρησης: αυτό περιλαμβάνει την ικανότητα να εδραιώσουν την εμπιστοσύνη, να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, να ξεπεράσουν τις προκαταλήψεις και να αποκτήσουν πρόσβαση σε υποστήριξη. Μόνο το 8% των ευρωπαϊκών επενδύσεων πηγαίνει σε γυναίκες ιδρυτές και λιγότερο από το 10% του προσωπικού των δημόσιων και ιδιωτικών ταμείων είναι γυναίκες. Με τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που εστιάζει επίσης στις ανάγκες των γυναικών επιχειρηματιών μέσω εξατομικευμένων προγραμμάτων, το οικοσύστημα StartIN ευελπιστεί να αυξήσει τον αριθμό των γυναικών που υποβάλλουν αίτηση και να δημιουργήσει ένα υποδειγματικό οικοσύστημα που αποκαλύπτει τις δυνατότητες για τις γυναίκες νεοεισερχόμενες στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, αυτή η φιλοδοξία βρίσκεται ήδη στα σκαριά με το “HerTERN”, ένα πρόγραμμα που παρέχει ένα φόρουμ για έμπνευση από ομοτίμους, καθώς και ολοκληρωμένη υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της επιδοτούμενης παιδικής φροντίδας. 

 

Σχετικά με το Ίδρυμα Visa 

Το Ίδρυμα Visa  επιδιώκει να υποστηρίξει οικονομίες χωρίς αποκλεισμούς, όπου τα άτομα, οι επιχειρήσεις και οι κοινότητες μπορούν να ευημερεύσουν. Μέσω επιχορηγήσεων και επενδύσεων, το Ίδρυμα Visa  δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που χαρακτηρίζονται από διαφορετικότητα φύλου και χωρίς αποκλεισμούς. Το Ίδρυμα υποστηρίζει επίσης ευρύτερες κοινοτικές ανάγκες και την αντιμετώπιση καταστροφών σε περιόδους κρίσης. Το Ίδρυμα Visa είναι εγγεγραμμένο στις ΗΠΑ ως οντότητα 501(c)3. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα visafoundation.org  

 

Σχετικά με το TERN

Το TERN είναι μια βρετανική κοινωνική επιχείρηση και μια διαρκώς αναπτυσσόμενη κοινότητα με αποστολή να δώσει τη δυνατότητα στους πρόσφυγες να ευημερεύσουν μέσω της δύναμης των ιδεών τους. Η TERN βοηθά τους πρόσφυγες να γίνουν επιχειρηματίες, να ξεκινήσουν επιχειρήσεις και να πάρουν τον έλεγχο του μέλλοντός τους και έχει υποστηρίξει πάνω από 400 ιδρυτές πρόσφυγες από το 2016. Μαζί με μια έμπειρη κοινότητα εθελοντών που αποτελείται από περισσότερους από 300 εμπειρογνώμονες του κλάδου, επιχειρηματίες και συμβούλους, στόχος της ΤΕΡΝ είναι να ξεκινήσει 2.000 επιχειρήσεις υπό την ηγεσία προσφύγων έως το 2025. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα wearetern.org

 

Σχετικά με την Delitelabs 

Το Delitelabs είναι ένα σχολείο νεοφυών επιχειρήσεων χωρίς αποκλεισμούς, το οποίο προσφέρει εντατικά προγράμματα βιωματικής μάθησης και ένα σύστημα υποστήριξης σε επίδοξους επιχειρηματίες. Το Delitelabs το επιτυγχάνει αυτό με τη συμμετοχή της επιχειρηματικής κοινότητας, των κυβερνητικών θεσμών και των οργανισμών-εταίρων. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.delitelabs.com. 

 

Σχετικά με την Odyssea 

Η Odyssea είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζει νέους ευάλωτους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε ευκαιρίες απασχόλησης στην κοινωνία. Η Odyssea παρέχει εξατομικευμένη επαγγελματική κατάρτιση και κατάρτιση δεξιοτήτων ζωής σε συνδυασμό με υπηρεσίες απασχολησιμότητας που γεφυρώνουν τους νέους με τον κόσμο της εργασίας και τους δίνουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.odyssea.com. 

Leave a comment